Juliol Llibertari

80aniversarititiritero(banner)

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquest juliol de l’any 2016 es commemora el vuitantè aniversari de la Revolució Social que va tenir lloc a parts de Catalunya, Aragó i València, arran del cop d’Estat militar i de l’esclat de la Guerra Civil. Aquesta Revolució va afectar a la societat en diversos aspectes com l’econòmic, amb la col·lectivització de camps i indústries, la societat, amb la formació de patrulles de control, per exemple, el militar i el sorgiment de columnes de milicians… La participació llibertària en aquesta va ser cabdal, i tot l’entramat organitzatiu anarquista (sindicats, ateneus, escoles, grups d’afinitat…) van possibilitar aquest fenomen, que va durar poc.

Lleida va ser un enclavament important, ja que connectava amb el front d’Aragó. A la ciutat i a Ponent es va produir una intensa activitat revolucionària: es va crear un Comitè formada per organitzacions obreres que gestionaven la ciutat, amb un important pes de la CNT, i estructures basades en una organització horitzontal. A la zona hi van haver importants escoles racionalistes, col·lectivitzacions de camps… A la mateixa ciutat es va caviar el nom de nombrosos carrers, com el de Revolució i Élisée Reclús, per exemple. Aquestes són algunes de les petjades que van deixar els llibertaris i llibertàries a Ponent.

D’aquesta experiència queda el record i un grup de persones i organitzacions que dia a dia volen tornar a fer realitat aquesta situació. Per això les organitzacions i col·lectius de caire llibertari de Ponent, A les Trinxeres, Assemblea Llibertària de Lleida, CGT i CNT-AIT, ens hem unit per a commemorar la Revolució social i no deixar que caigui en l’oblit. No poden oblidar allò que van fer els i les nostres companyes llibertàries del passat. Tot i que la situació actual no es canviarà a base de jornades commemoratives, rescatar aquesta experiència transformadora és una manera d’avançar cap aquest futur llibertari.

Marcar el Enlace permanente.

Comentarios cerrados.